Właściwości złota: ciekawostki

person Wysłane przez: Edan list Kategoria: Aktualności Dodano:

Wśród wielu niesamowitych właściwości złota, poza unikalnymi cechami fizycznymi i chemicznymi znajdziemy także inne właściwości – antyseptyczność i biologiczna wchłanialność.

Wśród wielu niesamowitych właściwości złota, poza unikalnymi cechami fizycznymi i chemicznymi znajdziemy także inne właściwości – antyseptyczność i biologiczna wchłanialność. Złoto ponadto jest nietoksyczne, nie ma również smaku ani zapachu. Nic dziwnego więc, że od najdawniejszych czasów nadawano temu pierwiastkowi nadprzyrodzoną niemal moc i lecznicze działanie. W przeszłości złotem w rozmaitych formach próbowano leczyć choroby weneryczne, trudno gojące się rany, padaczkę, choroby mózgu, chandrę i wiele innych przypadłości. Współcześnie, wraz z rozwojem nauki i techniki okazało się, że złoto rzeczywiście posiada prozdrowotne właściwości. Ma dobroczynny wpływ na układ pokarmowy i krążenie krwi, wzmacnia układ immunologiczny, znajduje zastosowanie w leczeniu chorób o charakterze reumatycznym, zakaźnym czy dermatologicznym. To (między innymi) z powodu tych właściwości złoto szybko trafiło także na stoły, jako składnik potraw i napojów. Spożywali je starożytni Chińczycy, Persowie, Arabowie i Egipcjanie, z czasem jadanie złota rozpowszechniło się także w Europie. Przyswajano je w formie płatków, proszku, soli złota, także w postaci roztworów i nalewek.

Złoto jadalne – zastosowanie

Polska nie jest wyjątkiem, jeśli chodzi o spożywcze i lecznicze zastosowanie złota. Goldwasser, czyli likier ziołowy zawierający płatki złota produkowano w Gdańsku przynajmniej od 1598 roku. Jego amatorami byli i Zygmunt II August, i Piotr I, i Katarzyna Wielka, i Ludwik XIV. Koncepcja, by wykorzystywać płatki złota w celach spożywczych nie zdewaluowała się i jadalne złoto można kupić po dziś dzień. Stosuje się je do ozdabiania potraw, drinków czy deserów. Spotykane jest najczęściej w formie proszku (pudru), płatków i folii. Złotem jadalnym w pudrze zwykle posypuje się desery (doskonale komponuje się z czekoladą), zdobi się nim również naczynia, np. kieliszki i pucharki. Płatki z kolei stosowane są jako składnik przy wyrobie napojów i do dekoracji dań, folia zaś – do całościowych dekoracji potraw. Choć jadalne złoto nie ma większego wpływu na walory smakowe ozdobionych nim dań, to jednak sama świadomość zajadania się tym drogocennym metalem czyni już daną potrawę wyjątkową. A tymczasem producenci złota jadalnego poszukują już nowych kierunków rozwoju, wprowadzając na rynek wyroby aromatyzowane, na przykład waniliowe, o smaku limonki czy trufli. 

niedziela poniedziałek wtorek środa czwartek piątek sobota styczeń luty marzec kwiecień maj czerwiec lipiec sierpień wrzesień październik listopad grudzień

Nowa rejestracja konta

Posiadasz już konto?
Zaloguj się zamiast tego Lub Zresetuj hasło