Jak poleruje się politurę?
Politurowanie jest jedną z wielu technik wykańczania drewna. Polega na wielokrotnym nakładaniu na wierzchnią warstwę drewna roztworu politury, czyli płatków szelaku rozpuszczonych w wysokoprocentowym alkoholu lub spirytusie. Czasami używa się określenia politura szelakowa. Jak dokładnie wygląda ten proces?
W jaki sposób przygotowuje się do wykonania politury?
Aby proces politurowania zakończył się sukcesem, należy uprzednio bardzo dokładnie przygotować mebel; musi być bez uszkodzeń, brudu, kurzu lub odspojeń okleiny. Warstwa politury jest transparenta, więc wyeksponuje wszystkie jego zalety, np. piękne słoje, ale także wady i niedociągnięcia jak błędy w renowacji.
Politurowanie wykonuje się tylko i wyłącznie ręcznie, używa się do tego gąbki/tamponu, czyli kłębka waty zawiniętego w czystą bawełnianą szmatkę. Warstwa nakładana w ten sposób ma wysoka jakość i nadaje drewnu bardzo gładkie wykończenie z wysokim połyskiem, wydobywając jego naturalną barwę i usłojenie. Dodatkową zaletą jest zakonserwowanie drewna z racji żywiczności szelaku).
Poprawne politurowanie nie jest rzeczą łatwą, wymaga wiele nauki i godzin praktyk, które pozwolą zdobyć wprawę.
Właściwy proces politurowania
Istnieją cztery podstawowe etapy procesu politurowania:
1. Przygotowanie drewna, czyli wspomniane już oczyszczenie i odpylenie, oraz wstępne gruntowanie politurą w stężeniu 4-8%.
2. Zacieranie porów drewna pumeksem i politurą w stężeniu 14%.
3. Przegrunt, czyli dokładanie politury w stężeniu 8%, ewentualnie z kilkoma kroplami oleju do politurowania.
4. Wykończenie, czyli usunięcie nadmiaru oleju i wydobycie nadbudowywanego podczas poprzednich etapów połysku, użycie politury w stężeniu 4% i stopniowe przechodzenie do mgiełki z alkoholu etylowego.
Wielu rzemieślników ma własne techniki politurowania wypracowane przez lata praktyki, dlatego podane stężenia i etapy mogą się różnić.
Warto pamiętać, że dużą zaletą politury jest możliwość jej usunięcia oraz odświeżania poprzez nakładanie kolejnych warstw. Użytkując meble pokryte szelakiem trzeba obchodzić się z nimi ostrożnie, ponieważ są wrażliwe na alkohol, wodę i gorące naczynia stawiane na ich powierzchni.